Το νησί είναι μέτριου μεγέθους και έχει αρκετά χωριά και οικισμούς, τα περισσότερα βρίσκονται στην ενδοχώρα, μερικά από αυτά είναι παραδοσιακά, και ορισμένα διατηρητέα.

Φράτσια

Παραδοσιακά σπίτια στο αγροτικό χωριό Φράτσια, στα κεντρικά των Κυθήρων.

Χωριά και Οικισμοί

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, παραδοσιακό χωριό στο νοτιότερο τμήμα των Κυθήρων, με υπέροχα αρχοντικά σπίτια, γραφικά σοκάκια, αρκετά τουριστικά καταστήματα, και το μεγάλο ενετικό κάστρο με την υπέροχη πανοραμική θέα σε τρία πέλαγα.

Το χωριό Μυλοπόταμος βρίσκεται Κέντρο-Δυτικά του Νησιού, πήρε το όνομά του από τους πολλούς νερόμυλους που είχε παλιότερα. Είναι χωριό τουριστικό, χαρακτηρισμένο παραδοσιακό και ο οικισμός του Κάτω Χώρα διατηρητέος. Έχει άφθονα νερά και λαγκαδιές με πλούσια βλάστηση και πλατάνια.

Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται ο γραφικός Ποταμός ένα από τα μεγαλύτερα χωριά με σπίτια επηρεασμένα από την αρχιτεκτονική της Πελοποννήσου και με νεοκλασικά στοιχεία.
Δίπλα στο Ποταμό βρίσκεται η μεγάλη Βυζαντινή καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας χτισμένη σε απόκρημνο βράχο που την περίοδο της ακμής της φιλοξενούσε τρις χιλιάδες άτομα και καταστράφηκε από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα, σήμερα σώζονται εκεί σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες όπως ο ναός της Αγίας Βαρβάρας άριστο δείγμα Μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής φημισμένος για τις ιδανικές αναλογίες του, ακόμα υπάρχουν δημόσια κτίρια και τμήματα από τα τείχη της πόλης.

Στα κέντρο δυτικά του νησιού στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος, βρίσκετε ο διατηρητέος του οικισμός Κάτω Χώρα όπου υπάρχει και το ομώνυμο ενετικό κάστρο της Κάτω Χώρας, με την κεντρική του οδό να διατηρεί τα αιωνόβια σπίτια σε καλή κατάσταση, δημιουργώντας ένα σκηνικό που κάνει τον επισκέπτη να ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Αμέσως μετά την Κάτω Χώρα, ο δρόμος οδηγεί στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοπόταμου που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το πέτρινο τέμπλο στην είσοδο του σπηλαίου που φέρει βυζαντινές αγιογραφίες του 13ου αιώνα που αναπαριστούν την Αγία Σοφία με της κόρες της Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη, αμέσως μετά συναντάμε το μικρό Ναΐσκο της Αγία Σοφίας που δημιουργεί ευλαβική ατμόσφαιρα στο χώρο. Το σπήλαιο έχει τουριστική διαδρομή 550 μέτρα και αποτελείται από αίθουσες και διαδρόμους με διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ο χρωματισμός που κυριαρχεί είναι αποχρώσεις του γκρι με πινελιές κίτρινου.

Πνευματικό κέντρο του νησιού είναι η Μονή Μυρτιδιώτισσα κεντρικά στα Κύθηρα, με την θαυματουργή εικόνα που βρέθηκε στη θέση του μοναστηριού από ένα βοσκό. Γιορτάζει τον δεκαπενταύγουστο και αποτελεί πόλο έλξης πολλών πιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

This post is also available in: English (Αγγλικα)