Τα Κύθηρα είναι αληθινή ανακάλυψη για όποιον επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί του Μυρτώου πελάγους, το ότι υπάρχουν ακόμη στις μέρες μας τόποι που διατηρούν χρώμα και μυρωδιές από το παρελθόν.

Αβλέμονας

Το μικρό λιμάνι με της βάρκες των ψαράδων στο γραφικό ψαροχώρι Αβλέμονας.

Ανακαλύψτε τα Κύθηρα

Τα χωριά στα Κύθηρα διατηρούν πολλά αυθεντικά στοιχεία και τα περισσότερα αποτελούν σήμερα ολοκληρωμένα αισθητικά σύνολα που συναρπάζουν αμέσως τον επισκέπτη. Στα Κύθηρα τα περιβόλια ακόμα ανθίζουν, οι αυλές των σπιτιών αναδύουν στον αέρα αρώματα από πολύχρωμες γλάστρες και εάν είστε τυχεροί η μυρωδιά του ξυλόφουρνου που ψήνει παξιμάδια λαδιού θα σας κάνει να τα ανακαλύψετε.

Ξεκινώντας της τουριστικές διαδρομές από το νοτιότερο τμήμα του νησιού στη πρωτεύουσα Χώρα με τα στενά γραφικά δρομάκια, τα λευκά σπίτια με πανέμορφες κλειστές αυλές, τα αιωνόβια αρχοντικά, και με το επιβλητικό ενετικό κάστρο να δεσπόζει σε τρία πέλαγα. Στους πρόποδες της Χώρας χτισμένο μέσα σε φυσικό κόλπο που σχηματίζει ωμέγα βρίσκεται το γραφικό Καψάλι με υπέροχη θέα στο Κρητικό πέλαγος, τη βραχονησίδα Χύτρα και κοσμοπολίτικη ζωή.

Στα κέντρο δυτικά του νησιού χτισμένο ανάμεσα σε λαγκαδιές με τρεχούμενα νερά και πλατάνια είναι χτισμένο το χωριό Μυλοπόταμος, από την κεντρική πλατεία του χωριού αναβλύζουν πηγές που τα νερά τους στην πορεία τους περνούν από την περιοχή Μύλοι με τους παραδοσιακούς νερόμυλους. Η Κάτω Χώρα είναι οικισμός του Μυλοπόταμου είναι διατηρητέος και θεωρείται υπόδειγμα αρχιτεκτονικής ρυμοτομίας, έχει αιωνόβια σπίτια και εκεί βρίσκεται το ενετικό κάστρο της Κάτω Χώρας με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Κεντρικά στο νησί επάνω στον κεντρικό δρόμο υπάρχει το χωριό Αρωνιάδικα με γραφικά σοκάκια και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που αποτελεί μείγμα με επιρροές από την Πελοπόννησο και το αιγαιοπελαγίτικο ύφος.
Νοτιότερα συναντάμε το χωριό Μητάτα με πανοραμική θέα σε πλούσια βλάστηση, στο χωριό κάθε καλοκαίρι οργανώνεται η γιορτή του κρασιού.
Ανατολικά των Κυθήρων είναι χτισμένος παραθαλάσσια ο Αβλέμονας που ξεχωρίζει για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των σπιτιών του και το μικρό ενετικό καστέλο που υπάρχει εκεί.

Βορειότερα βρίσκεται ο Ποταμός ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στα Κύθηρα που αποτελεί και το εμπορικό κέντρο του νησιού, έχει αρχιτεκτονική επηρεασμένη από την Πελοπόννησο με πολλά υπέροχα νεοκλασικά σπίτια, επίσης στην πλατεία του χωριού κάθε Κυριακή γίνεται παζάρι με τοπικά προϊόντα από Κυθήριους παραγωγούς.
Συνεχίζοντας βόρεια βρίσκουμε το χωριό Καραβά με τους οικισμούς του κτισμένους αμφιθεατρικά σε λόφους μέσα σε πλούσια βλάστηση και λαγκαδιά με τρεχούμενα νερά και πλατάνια που παλιότερα είχε νερόμυλους, εκεί όπως αναφέρει το τραγούδι υπάρχει η διάσημη πορτοκαλιά του Καραβά.

This post is also available in: English (Αγγλικα)