Που βρίσκονται τα λουτρά της Αφροδίτης στα Κύθηρα

Το νησί των Κυθήρων συνδέεται με τη γέννηση του μύθου της θεάς Αφροδίτης, από την περίοδο της μυθολογίας

Όταν οι επικές μάχες μεταξύ των θεών για την κατάκτηση της εξουσίας, δημιουργούσαν μεγάλες κοσμικές ανακατατάξεις, με τραγική κατάληξη μετά την διαμάχη του Δία με τον πατέρα του Ουρανό, να πέσουν στη θάλασσα του νησιού τα γενετικά όργανα του δεύτερου, όπου από τον αφρό τους δημιουργήθηκε η όμορφη θεά του έρωτα Αφροδίτη.

Από εκείνη την χρονική περίοδο, και γενικά καθ΄όλη την περίοδο της αρχαιότητας, οι ιστορικοί, οι περιηγητές, και όσοι γνώριζαν σχετικά ιστορικά ζητήματα, ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο και λατρευτικό ιερό της θεάς ευρίσκετο στο νησί Κύθηρα.

Και εφόσον η λαϊκή φαντασία, ήθελε την θέα να τριγυρνάει στις ομορφιές του νησιού, να γεύεται τα υπέροχα φρούτα του, να κολυμπάει σε μαγευτικές ακρογιαλιές, να δροσίζεται στα κρυστάλλινα νερά από μικρούς καταρράκτες μέσα σε μαγευτικές λιμνούλες, κρυμμένες σε λαγκάδια, ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια, άγριες τριανταφυλλιές, μυρωδάτα δεντρολίβανα και άγριες δάφνες, πως να μην αναρωτιέται κάνεις που να βρίσκεται κρυμμένο αυτό το μυστικό μέρος, από τα μάτια των αδιάκριτων κοινών θνητών, όπου η θέα αμέριμνη ολόγυμνη απολάμβανε το λουτρό της.

Ποιες τοποθεσίες διασώζει ο λαϊκός μύθος σαν τις πλέον κατάλληλες για τα λουτρά της Αφροδίτης; Μήπως να ήταν ο υπέροχος καταρράκτης της Νεράιδας, που βρίσκεται στην έναρξη τις πιο μαγευτικής λαγκαδιάς του νησιού στην περιοχή Μύλοι στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος. Ή μήπως θαλάσσια λιμνούλα με τά πράσινα ήρεμα νερά, δυο-τρια μέτρα μόλις απόσταση από τη θάλασσα, με κατεύθυνση νότια από το γραφικό ψαροχώρι Λιμνιώνας, που βρίσκεται στο κέντρο δυτικά των Κυθήρων.

This post is also available in: English (Αγγλικα)