Τα φυσικά τοπία ειδικότερα αυτά που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, λειτουργούν σαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, αφήνουν ανεξίτηλη την εικόνα τους στην μνήμη μας.

Μύλοι Μυλοποτάμου

Η μαγευτική περιοχή Μύλοι θεωρείται από τις ομορφότερες στα Κύθηρα.

Οι φυσικές περιοχές των Κυθήρων

Κάθε σπήλαιο είναι ένα μοναδικό θαύμα της φύσης, όταν όμως η ανθρώπινη δραστηριότητα επεμβαίνει σε αυτό θετικά, τότε έχουμε ένα αληθινά ιδιαίτερα σπάνιο αποτέλεσμα. Τέτοια είναι η περίπτωση του Σπηλαίου Της Αγίας Σοφίας, όπου το δημιούργημα της φύσης ενώθηκε ιδανικά αρμονικά με ανθρώπινο έργο, κάτι που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη αμέσως με την είσοδό του στο σπήλαιο, αντικρίζοντας τον τοίχο με τις Βυζαντινές αγιογραφίες του 13ου αιώνα. Ο τοίχος έχει μία είσοδο στο κέντρο του χωρίζοντάς τον σε δύο μέρη. Στο αριστερό βλέπουμε την Αγία Σοφία με της κόρες της Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη και στο δεξιό μέρος την Παναγία, τον Χριστό και τον Άγιο Ιωάννη. Προχωρώντας στα αριστερά μας βλέπουμε το Νυίδριο της Αγίας Σοφίας μέσα σε αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, τονίζοντας περισσότερο την ιερότητα του. Το σπήλαιο έχει τουριστική διαδρομή 550 μέτρα γεμάτη από υπέροχους φυσικούς σχηματισμούς.

Η περιοχή Μύλοι Βρίσκεται στα κεντρικά και δυτικά του νησιού, στο χωριό Μυλοπόταμος. Η περιοχή είναι λαγκαδιά που ξεκινάει από τον καταρράκτη Νεράιδα. Σε όλη την διαδρομή της υπάρχει τρεχούμενο νερό, βάθρες με μικρούς καταρράκτες, πλατάνια και πολύ πλούσια μεσογειακή βλάστηση. Στο παρελθόν το άφθονο τρεχούμενο νερό έκανε την περιοχή τόπο εμπορικής εκμετάλλευσης με την ύπαρξη εκεί μεγάλου αριθμού νερόμυλων, και γεωργικής εκμετάλλευσης όπως περιβολιών, λιόφυτων κλπ. Λόγω του ιδιαίτερου φυσικού της κάλους, απαγορεύεται το κάμπινγκ και το άναμμα φωτιάς.

Γερακάρι πεύκα

Το δάσος στο Γερακάρι στη βόρεια πλευρά του νησιού

Η Χύτρα μικρή βραχονησίδα νότια του νησιού απέναντι από το Καψάλι. Έχει επιβλητική όψη σε σχήμα πυραμίδας που μαγνητίζει το μάτι, και στο νότιο μέρος της μεγάλη σπηλιά με καταγάλανα και βιολετί νερά και μικροσκοπική παραλία, όπου συχνά βρίσκουν καταφύγιο φώκιες.
Στο χωριό Καραβάς στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκονται οι πηγές του Αμίρ Αλή μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, λαγκαδιές με πλατάνια και τρεχούμενα νερά.
Η περιοχή Γερακάρι βρίσκεται στα βόρεια ανατολικά του νησιού. Ξεκινάει από το χωριό Γερακάρι και απλώνεται σε πολλά σημεία μέχρι την θάλασσα. Στην ουσία αποτελεί την δασική περιοχή των Κυθήρων, με πλούσια βλάστηση από πεύκα και μεγάλη ποικιλία θάμνων και φυτών. Στην περιοχή απαγορεύεται αυστηρά το κάμπινγκ και το άναμμα φωτιάς.

Η Κακή λαγκάδα το μεγάλο φαράγγι της Παλαιόχωρας βρίσκεται δυτικά του νησιού, και καταλήγει στην ομώνυμη πολύ μικρή παραλία όπου σχηματίζεται και μικρή λιμνούλα με νερά μέχρι την άνοιξη, δημιουργώντας ένα συνδυασμό υπέροχου φυσικού τοπίου. Η διαδρομή κατά μήκος του φαραγγιού είναι δύσβατη και απαιτεί ικανότητες ορειβασίας. Στην περιοχή απαγορεύεται αυστηρά το κάμπινγκ και το άναμμα φωτιάς.

This post is also available in: English (Αγγλικα)