Τα Κύθηρα βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο του Αιγαίου Πελάγους, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Έχoyn έκταση 279 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 3.900 κατοίκους. Το νησί έχει μια πλούσια ιστορία και μυθολογία, καθώς θεωρείται ότι είναι το νησί της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού και τα πέταξε εκεί. Η Αφροδίτη ανέβηκε στη στεριά και έγινε η προστάτιδα του νησιού.

Τα Κύθηρα έχουν ένα μοναδικό γεωγραφικό και γεωλογικό χαρακτήρα, καθώς συνδυάζουν στοιχεία από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη. Το νησί έχει πολλά βουνά, φαράγγια, πηγές, λίμνες, σπήλαια και παραλίες, που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο με ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Τα Κύθηρα έχουν επίσης μια πλούσια βιοποικιλότητα, καθώς φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών, ερπετών, αμφιβίων και θαλάσσιων οργανισμών. Το νησί είναι ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, καθώς προσφέρει πολλές δυνατότητες για πεζοπορία, ποδηλασία, canyoning, scuba diving και θαλάσσιο kayak.

Άγιος Δημήτριος στο Πούρκο Κυθήρων

Τα Κύθηρα έχουν επίσης μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς έχουν δεχτεί την επιρροή πολλών πολιτισμών και λαών, όπως οι Μινωίτες, οι Μυκηναίοι, οι Δωριείς, οι Σπαρτιάτες, οι Αθηναίοι, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Ενετοί, οι Τούρκοι, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Έλληνες. Το νησί έχει πολλά μνημεία και αξιοθέατα, όπως ενετικά κάστρα, βυζαντινές εκκλησίες, μοναστήρια, αρχαία ερείπια, παραδοσιακά χωριά, μουσεία και γκαλερί. Το νησί έχει επίσης μια ζωντανή λαϊκή τέχνη και παράδοση, που εκφράζεται μέσα από τη μουσική, το χορό, την ποίηση, τη ζωγραφική, την υφαντική, την κεραμική και τη γαστρονομία. Το νησί έχει πολλές γιορτές και πανηγύρια, όπως το Πάσχα, την εορτή του Αγίου Θεοδώρου, την \”γύρα\” της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και το Φεστιβάλ Κυθήρων.

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη, καθώς προσφέρει ποικιλία επιλογών και εμπειριών. Είναι ένα νησί για όλες τις εποχές, αλλά αλλά η Άνοιξη είναι ιδανική για να απολαύσετε την άνοιξη στο νησί της Αφροδίτης, τους παραδοσιακούς επιταφίους στα χωριά, την Ανάσταση στο φλεγόμενο κάστρο της Χώρας και τα γλέντια με σούβλισμα αρνιών στην παραλία της Αγίας Πελαγίας.

Πως θα πάω στα Κύθηρα:

Με το πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ με καθημερινά δρομολόγια από την Νεάπολη Λακωνίας, που απέχει περίπου 4 ώρες από την Αθήνα με αυτοκίνητο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1 ώρα και 25 λεπτά.

Με το πλοίο AQUA JEWEL από τον Πειραιά, που εκτελεί δρομολόγια για τα Κύθηρα δύο φορές την εβδομάδα, η διάρκεια του ταξιδιού είναι 6 ώρες και 30 λεπτά. Επίσης από το Γύθειο, όπου η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 30 λεπτά.
Από το Καστέλι Κρήτης, με διάρκεια ταξιδιού περίπου 4 ώρες.

Με αεροπλάνο από την Αθήνα, με δρομολόγια πέντε φορές την εβδομάδα, από την AEGEAN και την Olympic Air. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 35 λεπτά.

Ο φάρος στο Μούδαρι

Τι να δω στα Κύθηρα;

Στα Κύθηρα θα βρείτε πολλά μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως τα ενετικά κάστρα, τις βυζαντινές εκκλησίες, αρχαία ερείπια, τα παραδοσιακά χωριά και οικισμούς, τα μουσεία και γκαλερί σύγχρονης τέχνης.
Μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα είναι:
Το μεγάλο κάστρο της Χώρας, που χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και έχει μια εκπληκτική θέα στο Κρητικό πέλαγος. Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν η καθολική εκκλησία της Παναγίας της Κάστριανης, το Ιστορικό αρχείο των Κυθήρων, και το Μουσείο Οικοσήμων.
Το κάστρο της Κάτω Χώρας Μυλοπόταμου, που χτίστηκε από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα και ήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι τον 18ο αιώνα. Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν η εκκλησία του Αγίου Σοφρονίου, και πολλές άλλες σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες.
Το μικρό καστέλο του Αυλαίμωνα, που χτίστηκε από τους Ενετούς τον 17ο αιώνα και ήταν σε ένα στρατηγικό σημείο για την άμυνα των Κυθήρων.

This post is also available in: English (Αγγλικα)