Το πρώτο GΡS (Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης) που φτιάχτηκε στην ιστορία, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Χρονολογείται περίπου στο 87 π.Χ. και θεωρείται ο πρώτος γνωστός μηχανικός υπολογιστής. Ο περίτεχνος μηχανισμός μπορούσε να προσδιορίζει το γεωγραφικό μήκος κάθε περιοχής και να χρησιμεύει για τη δημιουργία αξιόπιστων χαρτών, από τον 2ο αι. π.Χ. Η διαπίστωση αυτή, που έγινε από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπήρχε GPS από τον 2ο π.χ αιώνα!

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι κατασκευασμένος από χαλκό, με 30 οδοντωτούς τροχούς και περίπλοκες μηχανικές διατάξεις. Λειτουργούσε ως αστρονομικός υπολογιστής, προβλέποντας τις θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης, των πλανητών και για την τέλεση αθλητικών αγώνων και πανηγυριών της εποχής εκείνης.
Ενσωμάτωνε καινοτόμες τεχνολογίες προηγμένες τεχνολογίες, όπως τον διαφορικό μηχανισμό, για την απεικόνιση της μη ομοιόμορφης κίνησης της Σελήνης.

Σήμερα όλες οι μελέτες και τα αποτελέσματα από ερευνητικά εργαστήρια και μελετητές, αποδεικνύουν την προχωρημένη τεχνογνωσία και επιστημονική σκέψη των αρχαίων Ελλήνων. Άλλαξε την αντίληψη για την ιστορία της τεχνολογίας, θέτοντας νέα ερωτήματα για την εξέλιξη της επιστήμης. Αποτελεί ένα αριστούργημα μηχανικής και τέχνης, μαρτυρώντας την ευφυΐα και δεξιοτεχνία των κατασκευαστών του.
Ακτινογραφίες, 3D απεικονίσεις και ψηφιακές αναλύσεις έχουν αποκαλύψει άγνωστες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του μηχανισμού. Διεθνείς ερευνητικές ομάδες συνεχίζουν να μελετούν το εύρημα, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία για την κατασκευή, τις δυνατότητες και την ιστορική του σημασία.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων έχει εμπνεύσει πλήθος επιστημόνων, μηχανικών και καλλιτεχνών. Έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων εκθέσεων, ντοκιμαντέρ και βιβλίων. Συμβολίζει την αστείρευτη ανθρώπινη περιέργεια και τον διαρκή αγώνα για γνώση και πρόοδο.

This post is also available in: English (Αγγλικα)